De verschillende soorten surfplanken voor beginners - welke is geschikt voor jou?

Verschillende soorten surfplanken voor beginners: welke is de beste?

Als beginnende surfer kan het kiezen van de juiste surfplank het verschil maken in je surfervaring. Er zijn veel soorten surfplanken op de markt en het kan overweldigend zijn om te beslissen welke je moet kiezen. In dit artikel bespreken we de verschillende soorten surfboards voor beginners en welke voor jou geschikt is.

1. Longboards

Longboards zijn de klassieke surfplankvorm die veel mensen associëren met surfen. Ze zijn meestal 9-10 voet lang en hebben een afgeronde neus en staart. Longboards zijn geweldig voor beginners omdat ze stabiel en gemakkelijk te peddelen zijn. Ze vangen ook gemakkelijk golven op, waardoor ze ideaal zijn om te leren surfen.

2. Mini-Malibu

Mini Malibus is een kleinere versie van het klassieke longboard. Ze zijn meestal 7-8 voet lang en hebben een afgeronde neus en staart. Mini Malibus is een geweldige keuze voor beginners die een surfboard willen dat gemakkelijker te manoeuvreren is dan een longboard, maar toch stabiliteit biedt.

3. Funborden

Funboards zijn een kruising tussen een longboard en een shortboard. Ze zijn meestal 7 tot 8 meter lang en hebben een afgeronde neus en staart zoals een longboard, maar zijn dunner en wendbaarder als een shortboard. Funboards zijn een goede optie voor beginners die een surfboard willen dat gemakkelijk te peddelen is, maar toch meer geavanceerde manoeuvres mogelijk maakt.

4. Softtop-surfplanken

Softtop surfboards zijn gemaakt met een schuimkern en een zachte buitenlaag. Ze zijn een populaire keuze voor beginnende surfers omdat ze erg stabiel en vergevingsgezind zijn. Softtop surfboards zijn ook veiliger dan traditionele surfboards omdat de foam buitenlaag minder snel blessures veroorzaakt.

5. Vissurfplanken

Vissurfplanken zijn kort en breed met een afgeronde neus en staart. Ze zijn meestal 5 tot 6 meter lang en zijn geweldig voor beginners die willen leren surfen in kleine golven. Vissurfplanken zijn zeer wendbaar en gemakkelijk te peddelen.

6. Shortboards

Shortboards zijn doorgaans 6 tot 7 meter lang en zijn ontworpen voor gevorderde surfers. Ze zijn smal en hebben een spitse neus en staart, waardoor ze erg snel en wendbaar zijn. Shortboards worden niet aanbevolen voor beginners omdat ze moeilijk te peddelen zijn en veel vaardigheid vereisen om te rijden.

Lees ook: Essentiële surfuitrusting: een uitgebreide gids voor beginners

Conclusie

Het kiezen van de juiste surfplank is een belangrijk onderdeel van het leren surfen. Longboards, mini malibus, funboards, softtop surfboards en fish surfboards zijn allemaal goede opties voor beginners. Shortboards worden niet aanbevolen voor beginners omdat ze moeilijk te berijden zijn. Houd bij het kiezen van een surfplank rekening met uw vaardigheidsniveau, het soort golven waarop u gaat surfen en uw persoonlijke voorkeuren. Met de juiste surfplank ben je in een mum van tijd op weg om golven te vangen en plezier te hebben.